ИТ US инвазия към Европа

ИТ US инвазия към Европа

В последните няколко години много американски фирми разбраха че някои европейски страни са много подходящи за спестяване на пари. Поради характерни особености на хората в екс-комунистическите страни, а именно търпение , робски манталитет, ниски изисквания.
Страните които са предпочитани от US корпорациите са основно от източната част като Полша Чешка Република, Унгария, Словакия, България.
Тези страни съчетават освен огромното търпение на хората , както и доброто образование което получават в страната си. Хората в тези страни са работливи, невзискателни , и са готови да работят при всякакви условия и заплащане.
Тъй като стандарта на живот в тези страни не е особено висок това позволи на корпорациите спестяват много средства предлагайки ниски заплати за ИТ сферата, в подобни на ферми сгради където понякога работят над 3000 души.Пример за това е IBM Брно , Чешка Република където работят 3500 души.
В тази приличащи на “Фабрика за обувки”, но най вече на краварници, хората са принудени да търпят доста несгоди, шум, опасност от пренасяне на болести , както и неудобство. По правило в тази краварници няма място за хранене – столова, защото всеки един свободен квадратен метър се използва за работната единица , човек, призван да върши обикновено мръсната работа на корпорацията.Дори тоалетните са доста тесни и обикновено винаги пренаселени.
Хубавите работни позиции обикновено не се аутсорстват в изброените държави.
Това прилича на съвременно робство, но веригите в случая са заменени с финансова зависимост с ниски заплати.
Повече информация за съответните корпорации – в съответните раздели

Hits: 58

Leave a Reply

Your email address will not be published.