Работа в Чехия

Работа в Чехия

работа в чехия
Работа в Чехия

В интернет пространството се появиха много обяви за работа в Чешката Република.Увеличи се и драстично броя на измамените хора от някои фирми , включително и базирани в Чехия.

Някои лица започнаха да се възползват от желанието на бедните ни сънародници в намирането на по добър живот , и решиха да направят някой лев от това. Срамно.

Наскоро отново имаше една измамена група българи пристигнала в Прага с обещаноето за работа. След като пристигат на автогарата са им поискани по 150 евро на човек от съмнителни сънародници и са пратени в девета глуха. Хората се оказаха в много лоша ситуация , а някои от тях дори нямаха пари да се приберат обратно.

Във връзка с това бих искал да дам някои съвети на хората решили да опитат късмета си в чужбина

1. В никакъв случай не приемайте да плащате пари на ръка !. Добрите агенции никога няма да ви поискат пари предварително , а дори някои от тях плащат релокация за кандидатите за работа.Ако агенцията иска хонорар за свършената услуга това трябва да стане след получаване на първата заплата или в най лошия случай надлежно описано във фактура , и упоменато в договора че работникът дължи хонорар в размер ххх за услугата.

2. Задължително изисквайте трудов договор където ясно е упоменато вашето име, както и името на работодателя, заплатата която ви се полага и срокове в които се изплаща. В договора трябва да фигурира вашето име , както и фирмата посредник

3. Задължително проверявайте дали фирмата ще ви плаща осигуровките или ще си ги плащате сами. В случай че ще си плащате сами заплатата трябва да ви е бруто, и указана в договора.Не приемайте никакви устни уговорки. Проверявайте лицата представящи се за фирми които уреждат работа в Чехия.

4. Всички детайли по вашия договор трябва да ви са ясни още преди заминаване , както и какво ви се осигурява по този договор.Някои фирми осигуряват безплатно настаняване, ваучери за храна и други.

5. Проверете дали обещаната по договор заплата е достатъчна за да посрещнете вашите разходи. По правило Чехите искат по високи наеми за чужденци отколкото за местните хора

За хората с IT насоченост има и много IT фирми като IBM,AT&T,Microsoft,Honeywell,RedHat и много дуги , но моят съвет е не приемайте да работите в аутсорсинг фирма или искайте добра заплата. Тези фирми са дошли в Екс комунистическите страни да търсят евтина работна ръка. Може да сме бедни,но не сме роби !! В тези фирми не трябва да се съгласявате да работите за по малко от 45.000 крони след данъци, иначе ще живеете ден за ден и само за храна и подслон.Няма да можете да спестявате. А една работа която не може да ви осигури начин да спестявате се нарича робска !

Не чакайте да ви предложат заплата която тутакси ще приемете. Винаги искайте повече отколкото ви предлагат.В Чехия нещата са по различни, но така трябва да стане и в България. Хората се примиряват с това което им се предложи , а това е абсолютно погрешно !

Много хора предпочитат да отворят собствен бизнес защото условията са значително по облекчени от тези в България. А и ще имате значително повече приходи отколкото да работите за някоя аутсорсинг фирма. В Брно вече има български магазин и в него има така любимите на много хора български продукти 🙂

Ако все пак имате възможност за друга държава в никакъв случай не идвайте в Чехия. Няма смисъл заради малкото по добро заплащане. Съвсем наскоро бяха хванати в корупция членове на правителството.Самото правителство с удоволствие предлага собствените си граждани да слугуват на чужди фирми. Самите фирми не им пука особено за качеството на работната среда, защото всичко което ползват е взето под наем за да могат да се изнесат възможно най бързо ако хората се усетят в какъв капан са попаднали .

Допълнителна информация

Българи в Чехия

Следва продължение

Hits: 566

3 thoughts on “Работа в Чехия

  1. ave 4ehia super tapa darjava..(neznam kak e v Praga oba4e)..po dobre v druga darjava hodite!

  2. ето каква е истината за повечето които тръгват без договор и нищо конкретно а само с обещание за работа с предварително платена комисионна.

    Тук

Leave a Reply

Your email address will not be published.