Република Чехия

Република Чехия

Република Чехия
Работа в Чехия

 

работа,информация , фирми , общество,живот

Република Чехия стана много популярна след като хора подгонени от лошото икономическо положение в България започнаха да търсят алтернативи за по добра реализация. Чешката Република е една от държавите които Българите могат да работят законно.

Страната също така се оказа много удобна за Американските корпорации търсещи евтина работна ръка, и същевременно – качество. За много бързо време изникнаха аутсорсинг фирми на почти всички големи корпорации като IBM,AT&T,Microsoft,Honeywell, RedHat и много други търсещи хора които не ценят труда си като Infosys BPO Brno, които започнаха да наемат евтини сгради където прехвърлиха мръсната част от задачите си. Сградите биват наемани на стратегически места като местни университети ,с надеждата че завършилите студенти минавайки наблизо ще решат след завършване да работят там.

Работа в Чехия

Корпоративното разузнаване обаче сгреши. Завършилите студенти не искат и да чуят за тези корпорации където условията на работа и заплащане са под всякаква критика. Завършилите студенти обикновено предпочитат да работят в UK.Holland , Belgium където освен доброто си заплащане получават уважение и бъдеще.Поради недостиг на хора (американските фирми наричат хората ресурси) корпорациите се принудиха да импортират хора от други държави често държави извън европейския съюз. Стана така че IBM се принуди на наеме чартърни полети от Индия с което бяха стоварени доста индийци в региона на Брно.В тази “многонационална среда” (не знам защо HR агенциите го изтъкват това като бенефит след като е меко казано ужасно да се работи в среда с различна ценностна система и различна култура) се сблъскваш с хора които често си нямат и понятие от ИТ, но пък имат дар за артисти.Работейки с подобни хора бъдете готови да им вършите работата. освен показност и дарбата да вдигат шум около себе си те нямат никакви други дарби.

Република Чехия е една добре уредена страна , с хубави пътища (освен магистралата БрноПрага), и много добър и евтин обществен транспорт. Природата е чудесна, и добре пазена от гражданите си. Има чудесни места за спорт , и места които могат да се видят.Гражданите на републиката пътуват много.Съществува осезаема разлика между хората от различните чешки региони. Осезаема е разликата с чехите от Брно и Прага, както и хората от Словакия. По правило бърненци са надувковци и с тях се общува много трудно ако сте чужденец.

За съжаление Чехите не са добре настроени към чужденци. Изпитват малко страх,дори ревност към чужденците които им взимат работните места.като чужденец очаквайте да получите по висок наем, по висока цена на услуга, както и лъжи на дребно в малките магазинчета.Понякога наемите са с 50 % по високи за чужденците. дискриминация има , но и има защо. С тези чартъри , и с тези американски корпорации които наемат който и да е стига да не иска висока заплата, хората се видяха в чудо. Квартиранти които държат мръсно, чупят , не носят отговорност са често явление в мултинационалните  среди.Да не говорим за отвратителната миризма която някои култури носят със себе си.

На всичко отгоре има и доста виетнамци , вече интегрирани и говорещи езика които рядко можете да видите да работят в някоя фирма.По правилно те си имат собствен бизнес (не са никак глупави) 🙂 и продават дреболии , дрехи , обувки по подлезите което вероятно носи много повече доходи отколкото ако работеха за американските корпорации.

Цена на живот в Чешка Република.

Повечето цени са като в България, но не са и малко тези които са доста по ниски. Примерно цена на карта за градския транспорт в Брно за месец е 550 крони, за всички линии зона 1 и 2 които покриват целия град.Храната в доста случаи е по евтина , има и промоции във всеки един голям магазин.

Интернет и мобилни комуникации:

czech_republic_internet

Интернет доставчиците са значително по бедни на скорост , и значително по скъпи от България.Много от тях изискват депозит за чужденци.

Мобилните оператори са Vodafone,T-Mobile и О2. Много хора твърдят че има картел между тях защото имат почти еднакви цени , и са едни от най скъпите в Европа.Те не са сменяли тарифните си планове от 6 год насам За сравнение цена на разговор с България от Vodafone CZ е 11.5 крони на минута или 90 ст. В същото време О2 Словакия е 20 ст/мин.Парадоксалното е че ако избирате Български мобилен номер с Чешка карта която е в роуминг е по евтино (8 крони мин) отколкото ако избирате Български мобилен номер когато не сте в роуминг. Това се дължи на алчната корпоративна политика на Чешките фирми. Ако желаете да преминете от предплатена карта към карта с договор ще ви поискат 200 евро депозит (като чужденец , което е незаконно. След един такъв случай се наложи да запозная Европейската комисия за дискриминация , а не много след това Vodafone ми се обадиха да ми кажат че имало грешка , и депозита е 500 кр. (колкото Чешки гражданин)

Банковата система:

Чехия Банкова Система
Чехия Банкова Система

 

Е една от най отвратителните в Европа. В зависимост от приходите които ви влизат по банковата сметка Банката ви взима различни по размер такси..Те имат такси и таксички и ако не внимавате може да се окаже че им плащате по 40 евро месечно за различни и много банкови измислици.такса теглене от банкомат варира много и е от 10 до 50 крони. Навсякъде по света банките се стремят да ви запазят като клиент като ви предлагат промоции и отстъпки , както и безплатни сервиси. Но не и в Република Чехия – трябва да плащате на банката за почти всяка една екстра която имате. Много Българи предпочитат да изтеглят цялата налична сума при получаване на заплатата си , или ги прехвърлят в Бг банки.

 

 

Свободно време

Живот в Чехия
Живот в Чехия

 

В Република Чехия има много места които могат да се посетят. Различни туристически обекти, хижи , ски писти и басейни на съвсем нормални цени.Чешката бира е добре ценена в цяла Европа.Ресторанти Барове и дискотеки има , но са доста скучни. След няколко бири чехите стават много разговорливи след някакво време прекарано в пъб-а вече е трудно да чуете собствения си глас.

Нещата които могат да ви смутят в Чехия е показното уриниране по спирки и дръвчета дори посред бял ден. Това е често срещано явление дори и от хора които не са пили нищо.Просто култура.

Рядко можете да срещнете злоба и завист , много хора са склонни да ви помогнат ако имате нужда. Но не забравяйте че тряба да се докажете.Както вече казах чехите са много наплашени от чужденци , и има защо.

За автомобилистите:

Тук задължително се спира на пешеходна пътека. Клаксон се ползва само в изключително опасна ситуация, и за малко над 3 год престой в страната съм чувал това не повече от 3-4 пъти.Много рядко можете да видите някой да мине на жълт светофар, а на червен е изключено.Чехите не са много добри шофьори, но това че карат внимателно, и спазват всички ограничения прави страната една от най безопасните в Европа.Полиция (КАТ) може да се види много рядко в засада. Има достатъчно спийд камери, както и цивилни коли по магистралите които могат да ви изненадат неприятно. добре познатата фраза “ами сега какво ще правим” не върви

Българите в Чехия

Бай Ганьо в Чехия
Бай Ганьо в Чехия

 

Те са като че ли едни и същи по цял свят. Много от тях носят негативизмите , и начина си на живот и в чужбина.Логично е да се опитат да се отърват от някои привички след като са уж в една по добра среда , но уви. Много малко от тях го правят за съжаление.

Искам да уточня че в случая говоря за по голямата част от българите. Разбира се има и малко изключения.

Първото което се случва с повечето от тях, вече получили заплата по голяма от 500 лв. е да се надуят като пришки, и да започнат да се държат все едно че са хванали господ за шлифера. вирват носове , и ако ги слушаш можеш да помислиш че вече са със синя кръв.Много от тях плюят по Родината си без да могат точно да мотивират омразата си. “качества” като злоба, завист са естествени спътници на повечето. Споделяйки повече информация с някои от тях рискувате да влезете в невероятни интриги. Първите две години от престоя си съм посрещал и помагал на доста сънародници , като почти винаги след това съм съжалявал за това. Много от тях считат че всичко им се полага , и в един момент след като си ги посрещнал и подавайки ръка има опасност да я отхапят.

Няколко дни след като започнах работа в многонационалната среда чух позната българска реч. съвсем естествен порив бе да се усмихна и да кажа здравейте.Тези кокошки ме погледнаха презрително и се изсмяха. Пази боже и културен шок.Този “шамар” трябваше да го очаквам, но още не знаех че Ганьо си е Ганьо дори и в Австралия.

Най присъщо им е, като че ли, е начина по който да те карат да им се чувстваш длъжен. Винаги и във всичко.недай боже да имат случай да ти направят мръсотия – няма да пропуснат дори го правят само за спорта, или по инерция от начина си на живот преди. По правило ако видят положително качество у теб се опитват да го омаловажат, а ако видят негативно непременно ще го подчертаят.Това е и нацията на която най малко можеш да разчиташ ако ти се наложи.

В БрноЧехия има някаква група която се събира периодично, но доколкото знам (не съм ходил ) се прави някакъв купон с народни танци който винаги малко по късно се обръща в чалга. Дано да греша.

Данъци и осигуровки

Данъците в Република Чехия не са ниски .В зависимост от заплатата може да варира от 25-35 %. В интернет могат да бъдат намерени калкулатори които онлайн изчисляват чистото месечно възнаграждение от брутна заплата.

Калкулатор

 

След не по малко от година работа имате право на обезщетение за безработни което възлиза от 45-65 % от чистото ви месечно възнаграждение за срок от 5 месеца, в зависимост от трудовия ви стаж, и начина по който сте напуснали работа. Ако сте напуснали по собствено съгласие обезщетението е 45 %. В този смисъл ако сте получавали нормална заплата обезщетението е около 500 евро.Това е далече от нормалното заащото има европейски държави където обезщетението е 90 % от заплатата в продължение на 2-3 години.

Здравната система по добра от тази което познавате от България,медицинското обслужване е на ниво.

От 2013 чехите въведоха данък смет за чужденци.

 

Следва продължение

Hits: 427

6 thoughts on “Република Чехия

 1. Напоследък много хора се напъват да работят в Чехия, един вид следвайки стадото. Реалността обаче е доста неприятна. Чехия е сравнително чиста и подредена, но в никакъв случай не е богата или преуспяла страна. Същото важи и за неините граждани. Прага, разбира се, е много хубав град с богата история и човек винаги има какво да види. Не мога обаче да кажа същото за Бърно, Пилзен или Острава.
  За живота и работата –
  Основната причина българите да отиват в Чехия са парите. Тук обаче пари няма. Аз лично започнах работа в Бърно преди 3 г. на 650 евро чисто. Половината ми заплата обаче отиваше за наем и разни таксички, които плащах без значение от разходите за ток и отопление. Което е абсурдно, но повечето ланлордове не искат да прехвърлят сметките на наемателя, особено когато е чужденец. Тук стигаме до още един проблем – на чужденците (особено тези от България) се гледа от високо. Ако искате да работите в Чехия, пригответе се да ви третират като втора ръка човек. Много от наемодателите дори няма да ви приемат, щом чуят, че сте от България. Или пък ще започнат да шмекеруват, за да ви вземат повече пари. Подобно нещо можете да очаквате в магазини, или когато се нуждаете от някаква служба (примерно ключар)…
  За работа в аутсорсинг (BPO)/It индустрията – в Чехия пикът на аутсорсинга е минал и заплатите са мизерни. Очаквайте заплати от рода на 21-26k czk, в зависимост от града и позицията. С такава заплата няма да спестите почти нищо, защото наемите в Прага и Бърно са УБИЙСТВЕНИ. Дори бих казал, че в България ще ви е доста по-изгодно (ако имате собствено жилище). Заплатите в сектор производство (примерно Шкода, OTTO) също са мизерни, но общите наблюдения са, че поне основната заплата я плащат редовно. Внимавайте обаче за български мошенници, дето обещават тлъсти заплати!!! Много от компаниите предлагат “достъпни” общежития и хостели, но ако търсите някакъв НОРМАЛЕН живот, ще трябва наем.
  За храната
  – чехите имат отвратително тежка и суха кухня. Аз първите месеци в Бърно свалиха 5-6 кила, просто защото нищо не ми харесваше. В Прага, Бърно и Пилзен вече има български магазини, но излиза леко скъпо. Инак чехите нямат нормален хляб – някакъв сладък е, нямат и хубава минерална вода. Зеленчуците и плодовете също са ниско качество. Като цяло залагайте на бирата, ако все пак решите да отидете в Чехия.

  1. За жалост информацията предоставена в темата е вече доста стара.
   Благодаря за актуализирането и във вашия коментар . Доколкото ми е известно действително нещата са станали по зле, а чувам че наемите са станали подобни на тези във Виена.

 2. Работа за мъже,жени,семейства в Чешка Република,за неквалифициран персонал от 500евро до 750 евро,за квалифициран персонал(заварчици,майстори в строителството,шлосери,т.н) от 850 до 1000 евро,БЕЗ ТАКСИ И КОМИСИОННИ НИТО В БЪЛГАРИЯ НИТО В ЧЕХИЯ,КЪМ НЯКОИ ОТ ПРЕДЛАГАНИТЕ ПОЗИЦИИ ПЪТУВАНЕТО ОТ СОФИЯ ДО БЪРНО СЕ ПОЕМА ЧАСТИЧНО(редовна цена 125лв.с отстъпката на фирмата е 75лв.) за повече информация и записване тел. +359893755427
  +420770632024

 3. Отдавана се измъкнах от брно но си спомням че във фактурите които хазяина ми представи при приключване на договора бяха включени всички плащания наред с това за жената която чистеше входа имаше и такса смет която беше включена в общите разходи. Значи тази такса си е включена и без това а сега ви карат да плащате допълнително такса чужденец 🙂 чехите са мошеници и действията на ЧЕЗ България е също в тази посока

Leave a Reply

Your email address will not be published.